Hetkel on Kreetal kapsa kasvatamise aeg. Sööme seda värskelt, hapendame ja loomulikult kasutame eri roogades. Kõige populaarsem kapsaroog on Lahanodolmades ehk kapsarullid - igal perel on oma täidise retsept.
Mina aga mõtlesin, et võiks küpsetada punast kapsast oregano ja fetajuustuga. Lihtne, maitsev ja tervislik!
Lõika kapsast mitu "steiki" paksusega umbes 1cm. Määri need oliiviõliga. Puista peale oreganot ja fetajuustu. Ja peale taas oliiviõli (ära karda, see kvaliteetne taimne rasv ei tee paksuks).
Pane juurde kirsstomatid ja mida iganes soovid kui on ruumi. Mul olid kartulid ning küüslaugu-paprikaga marineeritud kanakoivad.
Küpseta umbes pool tundi 180C juures. Head isu!
Punases kapsas sisalduvad antotsüaniidid - ühendid, mis annavad viljadele, lehtedele ja teistele taimeosadele sinaka või punaka värvuse. Antotsüaniinid sünteesitakse taimedes päikesevalguse käes ehk neid vilju süües saab meie keha päikeseenergiat.
Antotsüaniinid mõjuvad hästi veresoonte seinte seisundile, tugevdavad neid ja muudavad elastsemaks ning vähendavad ka leukeemia tekkimise riski.
Tegemist on ka ühe vähese antioksüdandiga, mis suudab kaitsta aju ja närvikudesid oksüdatsiooni eest. Ehk punasel kapsal on sama roll nagu ekstra-väärisoliiviõlil. Kui aga nende jõud ühendada, lisades teraapilise toimega oreganot ja valgurohket fetajuustu, sünnib tõeline vitamiinipomm!
Kommentaarid