Milles peitub oliiviõli neitsilikkus?

Extra Virgin oliiviõli
Hiljuti uudistes valgustatud ebakvaliteetse oliiviõli teema on meedias tekitanud poleemikat, tarbijate seas aga rohkem kahtlusi. Oliiviõli valimine supermarketist on järjest rohkem muutumas väljakutseks - on esindatud palju brände, aga usaldus pole endine. Paljude jaoks pole isegi tähtis tootja riik, kuid oliiviõli olgu päris ja etikettidel olev info vastaku sisule.
Loe edasi
Kui kõik oleks nii lihtne, ei tekiks arusaamatusi, eks? Olen endiselt arvamusel, et oliiviõlist ei räägita Eestis piisavalt. Küll on siin-seal infot selle kasulikkusest, kuid millest toote valikul juhinduda, kuidas kvaliteetset ära tunda, kuidas etikette lugeda, mida üldse silmas pidada, kuidas kasutada - sellest on kahjuks selgust vähe. Nüüd veel see esimese külmpressi-neitsioliiviõli teema, millega on Maaeluministeerium tegelema hakanud. Nimelt analüüsitakse, kas praegu õigusaktides olev ametlik nimetus "neitsioliiviõli" on eksitav ja tuleks asendada Eesti Keele Instituudi poolt soovitatud terminitega "esimese pressi oliiviõli" või "esimese külmpressi oliiviõli".

Mida ütleb selle kohta üle 155-aastase oliiviõli tegemise traditsiooniga tootja esindaja? "Esimene ja teine press? Meil on ainult üks ja ainus külmpress, mehhaaniline meetod. Extra Virgin oliiviõli muudmoodi ei saagi". Ja päriselt, ma pole siin Kreetal kuulnud, et keegi tegeleks teise pressiga. Milleks?


"Kui etiketil täpsustatakse, et tegemist on esimese külmpressiga, tähendab see seda, et tootja võib tegeleda veel teise pressiga. Siis töödeldakse esimese pressi jäägid, et saada VIRGIN oliiviõli (mitte Extra Virgin!), millel on tunduvalt madalam polüfenoolide sisaldus, vähem aroomi ja neutraalsem maitse. Seetõttu ka madalam hind.

Mõisted “külmpressitud” või “esimene külmpress” on pärit vanade oliivipresside ajastust. Tänapäeval aga saadakse oliiviõli tänu kõrgtehnoloogiatele mehhaanilisel teel. Ehk kõik Extra Virgin oliiviõlid pärinevadki esimesest pressist, kus kuumust ei kasutata.

Lõppkokkuvõttes, Extra Virgin ehk hetkel eesti keeles kasutusel olev mõiste ekstra NEITSIoliiviõli = külmpress. Esimene loomulikult.

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

Oliiviõli kasutamisest Eestis

Järgmine

Pulmatseremoonia Kreetal
Pulmatseremoonia Kreetal

Jaga seda artiklit