Kreeta looduse maagia

kreeta loodus
Käisime täna sõpradel külas. Neil on oma oliiviõlivabrik. Täna pressiti selle hooaja esimest oliiviõli. See on kohalike jaoks suur sündmus. Sel puhul oli isegi päikeseloojang erakordselt ilus!
Oliiviõli valmimise protsessi olen ennegi jälginud, aga täna oli kõik teistmoodi. Need imelised aroomid! Neid ei saa sõnadesse panna ega läbi ekraani edastada. Kuigi tahaks väga...

Seisin keset vabrikut kinniste silmadega ja jäingi sinna hetke lõhnu nautima. Ei tea, kui kaua see kestis, aga kui silmad lahti tegin, nägin enda ümber naeratavaid inimesi. Nende silmis oli nii palju rõõmu ja tänulikkust. Ütlesid, et selle aasta saak on eelmise aasta omast erinev, aga nad on ülimalt tänulikud Jumalale, loodusele ja igale oliivipuule vedela kulla eest. See oli hetk, mil mõistad, kui tähtis on iga kreetalase jaoks see traditsioon, mis on kestnud sajandeid, ja kuidas oliiviõli tegemise protsess seob neid esivanematega. Lihtsalt ilus

Kui turismihooaeg veel kestaks, viiks ma hea meelega kaasmaalasi mitte ainult erilistesse kohtadesse, vaid ka oliiviõlivabrikusse - sinna, kus sünnib suur ime, mis kingib meile head tervist ja kokkamisrõõmu.

Seniks aga näitan sulle videot, kus kõigepealt eraldatakse oliive lehtedest, siis pestakse korralikult läbi ja saadetakse läbi torude veskisse, kus oliivid koos seemmetega muutuvad pudruks. Siis, tänu kõrgele kiirusele eraldatakse massi liigsest vedelikust ja nii tulebki puhas külmpressi ekstra neitsioliiviõli. Happesus oleneb sellest, kui kiiresti korjatud oliive töösse pandi, aga ka oliivisalude asukohast, mullast ja kliimast. Mida madalam happesus, seda tervislikum on õli.

Esimese saagi õli nimetatakse agurélioks - sellel on kõrgeim väärtus, aga ka intensiivne maitse. Agurelio lausa kõrvetab kurku, kuid iga kreetalane teab, et see on parim loodusravi.

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

kreetatana
Kreeta täna

Järgmine

kuri silm
Kuri silm - uskuda või mitte?

Jaga seda artiklit