Extra Virgin oliiviõli peensused

Veinisõbrad teavad, kui oluline on õppida eristama head, halba ja nõrka veini. Veinimaitsmise kunsti ümber on tekkinud terve tööstusharu. Siiski pole vein ainus toode, mis väärib kõrget tähelepanu. Viimastel aastatel on hüppeliselt kasvanud huvi autentse Extra Virgin (EV) oliiviõli maitsete ja omaduste vastu...
Sarnaselt peenele veinile on eheda EV oliiviõli erilised maitsed ja omadused tugevalt mõjutatud piirkonnast, ja maailma tuntuimad kokandusmeistrid on hakanud aru saama, kuidas need variatsioonid võivad lisada roogadele küllust ja sügavust.

Oliiviõli degusteerimisi on hakatud korraldama tihedamini, ja üha rohkem on tekkimas EV oliiviõli sommeljeede koolitusprogramme.

Ka kasvav hulk teadusuuringuid toetavad autentse EV oliiviõli tervislikke omadusi ning motivatsiooni „vedelat kulda” rohkem tundma õppida ja nautida. Erinevalt veinist saavad EV oliiviõlisid nautida rohkem inimesi, sest pole vanusepiiranguid!

Mida päriselt teeb EV oliiviõli sommeljee? Õpib tuvastama oliiviõlis esinevaid defekte, aga ka positiivseid omadusi, mis eristavad keskpärast oliiviõli värskest, maitselisest, kvaliteetsest ja autentsest EV oliiviõlist.

EV oliiviõli sommeljeed õpivad tuvastama selliseid negatiivseid omadusi nagu räästumine (rasvade riknemine), kopitanud maitse (käärimise maitse, mis näitab, et oliivid ei olnud jahvatamisel värsked) ja mustus (märk sellest, et puuviljad jahvatati ebapuhastel seadmetel või jäeti hallitama). Sommeljee arendab võimet tuvastada autentsele EV oliiviõlile iseloomulikke positiivseid omadusi: mahlakus, teravus (meeldiv, kergelt piprane maitse), pikantsus ja mõrudus... kõik need tunnused viitavad värsketest ja kvaliteetsetest oliivipuuviljadest õli valmistamisele. Samuti "häälestavad" nad oma maitsepungi, et tuvastada konkreetse piirkonna oliivisortide peenemaid omadusi, mida tõendab pähkline, puuviljane, roheline või rohune maitse. Nende omaduste tundmise arendamine võtab aega ja harjutamist.

Kas teadsid, et inimesed hakkasid oliiviõli kasutama 4500 eKr - vastavalt jälgedele kausis, mis leiti Kreeta saarel Gerani koopast. Esimene oliivipuu leht on aga üle 23 milj. a vana (leiti Kreekas, Evia saarel).

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

happesus
Happesus ΟΞΥΤΗΤΑ (oksítita)

Järgmine

puhkus
Puhata või taastuda?

Jaga seda artiklit