Retsept pärineb blogist:@ilovemariliis.Aitäh, Mari-Liis! "Värske tsitrusemekk apelsinist, tekstuur ise jahvatatud mandlitest, oliiviõli annab omalt poolt kergelt rohuse, ülimõnusa nüansi. Täitsa imeline, kuidas nii vähestest koostisosadest saab nõnda maitserikka ja põneva koogi!" Loe edasi
Läheb vaja:
1 apelsin (u 300 grammine, võimalusel seemneteta)
200 g terveid mandleid
1 dl oliiviõli
4 muna (M)
150 g suhkrut
1 tl soodat
veidi rosmariini
Tegevuskäik:
Pese apelsin kuuma veega hoolsalt puhtaks. Tõsta tervena potti, kata veega ja keeda pool tundi. Tõsta veest välja ja lase veidi jahtuda. Eemalda tume otsake, kui see veel küljes on. Lõika apelsin neljaks ja kui leiad seemneid, võta välja ja viska ära. Püreesta apelsinitükid (jah, koos koorega) ja jäta püree ootele
Jahvata mandlid teradega köögikombainis peeneks puruks (noaga hakkimisest kindlasti ei piisa, puru peab olema palju peenem, umbes nagu suhkruterakesed või veelgi peenem) ja jäta seegi ootele.
Tõsta õli, munad ja suhkur kaussi ja mikserda võimalikult kohevaks kreemiks, selleks kulub u 5 minutit täisvõimsusel vahustamist. Sega kreemi hulka apelsinipüree, purustatud mandlid ja sooda. sega hoolsalt ühtlaseks taignaks. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad kergelt rasvainega. Vala taigen vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 50 minutit. Proovi küpsust puutikuga. Kui see tuleb koogist puhtalt välja, ongi valmis! Kui kook kipub küpsemise ajal pealt liiga tumedaks minema, siis fooliumimütsike aitab alati!:) Katan tavaliselt umbes poole küpsetamisaja pealt.
Kook kerkib ahjus sufleelaadselt kohevaks, ent välja võttes ja jahtudes suurem kohevus taandub. See on ok, nii peabki olema. Lase koogil enne lahtilõikamist täielikult jahtuda. Sõelu enne söömist koogile tuhksuhkrut ja puista peale mõned rosmariinilehekesed.
Kommentaarid