Lagana lameleib

Üllatav Kreeta: lagana leib
Kreekas pole vist ühtegi peret, kelle laual poleks Puhtal Esmaspäeval Lagana lameleiba. Oleme iga aasta ostnud, seekord aga otsustasin ise küpsetada. Loe edasi
Läheb vaja:
  • pakk kuiva pärmi (võib ka värsket kasutada)
  • 300ml sooja vett
  • 50ml oliiviõli
  • 500g jahu
  • veidi soola
  • paar teelusikat suhkrut
  • seesamiseemneid
Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees. Lisa suhkrut. Lisa jahu soolaga ja oliiviõli. Vormi taigen. Määri käed oliiviõliga ja vormi pall. Kata kilega ja pane 1,5 tunniks tõusma. Vahepeal tee ahi soojaks. Kui taigen on tõusnud, jaga see pooleks ja vormi kaks lameleiba. Tee veega märjaks ja raputa seesamiseemned. Pane pooleks tunniks sooja ahju tõusma (ahi peab olema välja lülitatud). Tõsta välja, määri näpud oliiviõliga ja vajuta taigen läbi. Küpseta 200C juures umbes pool tundi. Head isu!

Soovi korral võib lisada oreganot, oliive, päikesekuivatatud tomateid, sibulat või seemneid. Mõni kreeka perenaine lisab isegi ouzo't.
Lagana (vana-kreeka keeles"λάγανον") lameleiba süüakse vaid kord aastas, kui tähistatakse lihavõttepaastu esimest päeva. Pered kogunevad ja grillivad mereande, õhku lastakse lohesid. Sel aastal on rangemad reeglid ja suured kogunemised on keelatud, aga lohesid müüakse ja lapsed ootavad 15. märtsi, et neid rõõmsalt õhku lasta.
Paast kestab 2. maini ja paljud usklikud ei söö nii kaua liha, piimatooteid, mune ja kala. Mereande aga võib. Kes ranget paastu peab, ei tarbi ka oliiviõli.

Комментарии

Email again:

Предыдущий

Üllatav Kreeta: mandli-apelsinikook oliiviõliga
MANDLI-APELSINIKOOK (KEEKS) OLIIVIÕLIGA 

Следующий

Üllatav Kreeta: Tzatziki ja batzina
Tzatziki kaste ja feta-kõrvitsa pita batzina

Поделиться этой статьей