Vaadeldes kaasaegseid kreetalasi, üllatun sellest, kui palju on siin ülekaalulisi (eriti laste ja noorte seas). Loe edasi
Miks kasutatakse mõistet "Kreeta dieet"?
Lääne toitumisviis on pannud kreetalased unustama oma esivanemate traditsioonilise dieedi, mille juured ulatuvad kaugele Minoilisse tsivilisatsiooni. Siis, kui oli normiks Emake Maad tänamise rituaalid ja inimesed elasid harmoonias loodusega.
kui soovitakse tervislikku toitumist propageerida? Räägitakse kreetalaste pikast elueast kui fenomeenist.
Klassikaline kreeta dieet on kontseptsioon, mis oli iseloomulik Kreeta rahvale enne 1960-ndaid. Just siis oli Kreeta viimasel kohal, kui võrreldi 7 riigi 40–60a meeste kaalu ja kehamassiindeksi. Samuti esines Kreetal kõige vähem südame-veresoonkonna haiguste juhtumeid ja äkksurma sündroome. 2005. a aga oli 40–60a vanuses Kreeta meeste kehakaal 20 kg suurem.
⠀
Mis siis vahepeal juhtus ja miks peab alati täpsustama kui turundusvõttena kasutatakse mõistet "Tervislik kreeta dieet"?
⠀
Klassikalises kreeta dieedis olid teraviljad, munad, juustud, must leib, puu- ja köögiviljad, kaunviljad, oliiviõli, kala, kana ja punane liha üks (!!!) kord kuus. Sellega kaasnes igapäevane aktivne liikumine, tehti rohkem füüsilist tööd. Üle 60% Kreeta meestest pidas ranget kirikupaastu: ei söödud liha, piimatooteid, mune umbes 180 päeva aastas. Kala oli lubatud sagedamini.
⠀
Vaatamata sellele, et tervislik kreeta dieet on ununenud, hea on see, et kohalikud kasutavad endiselt igapäevaselt ohtralt oliiviõli. Värskest saagist saadud oliiviõli jõululaual on väärtuslikuim toit - selle ümber kreetalaste toidukultus moodustubki.
⠀
Maal, kus on rikkalik muld ja puhas ökoloogia, kus on võimalik toituda kvaliteetsemalt kui paljudes Euroopa riikides, on lausa patt mitte väärtustada esivanemate traditsioone.
⠀
Mis siis vahepeal juhtus ja miks peab alati täpsustama kui turundusvõttena kasutatakse mõistet "Tervislik kreeta dieet"?
⠀
Klassikalises kreeta dieedis olid teraviljad, munad, juustud, must leib, puu- ja köögiviljad, kaunviljad, oliiviõli, kala, kana ja punane liha üks (!!!) kord kuus. Sellega kaasnes igapäevane aktivne liikumine, tehti rohkem füüsilist tööd. Üle 60% Kreeta meestest pidas ranget kirikupaastu: ei söödud liha, piimatooteid, mune umbes 180 päeva aastas. Kala oli lubatud sagedamini.
⠀
Vaatamata sellele, et tervislik kreeta dieet on ununenud, hea on see, et kohalikud kasutavad endiselt igapäevaselt ohtralt oliiviõli. Värskest saagist saadud oliiviõli jõululaual on väärtuslikuim toit - selle ümber kreetalaste toidukultus moodustubki.
⠀
Maal, kus on rikkalik muld ja puhas ökoloogia, kus on võimalik toituda kvaliteetsemalt kui paljudes Euroopa riikides, on lausa patt mitte väärtustada esivanemate traditsioone.
Järgmises postituses jutustan oliiviõli kasutamise harjumustest, kuna just oliiviõli on alati olnud kreeta dieedi kedkpunktiks.
Комментарии